Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

 

Hyviä proteiinivalmisteita ja lisäravinteita

Klikkaa tuotteen kohdalta halutessasi
lisätietoa tuotteesta
 
Proteiinivalmiste naisille
 
 
 
Protein pudding terveellisen herkutteluun
 
 
 
Edullinen kreatiini nostamaan treenitehoa
 
 
 
Terveellinen välipalavaihtoehto
 
 
  
 
Proteiinipatukat edullisesti
 
 
 
Hyvänmakuinen dieettijuoma naisille
 
 
 
Terveellinen smoothiejuomajauhe
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 

Proteiinit ja rasvanpoltto

 

Mitä proteiinit ovat?

Proteiinit eli valkuaisaineet ovat yksi kolmesta makroravinteesta. Muita ovat hiilihydraatit ja rasvat. Proteiini sisältää hiilihydraatin tavoin 4 kaloria grammaa kohti. Proteiinit ovat elimistön rakennusaineita. Esimerkiksi kynnet, hiukset ja lihakset rakentuvat proteiineista. Proteiinit koostuvat 20 erilaisesta aminohaposta, joista yhdeksän on niin sanottuja välttämättömiä aminohappoja, joita elimistö ei pysty valmistamaan itse vaan ne on saatava ravinnosta. 
 

Paljonko proteiinia tarvitaan?

Erilaisten ravintosuositusten mukaan riittävä proteiinimäärä päivässä olisi jotain luokkaa 1gramma/painokilo. Mutta kuitenkin, jos tavoitteena on lihasten kasvatus tai painonpudotus eivät nämä suositukset riitä. Kehonrakentajat saattavat syödä proteiinia jopa 3-4grammaa/rasvaton painokilo, mutta tavalliselle kuntoilijalle tai laihduttajalle noin suuret määrät ovat liikaa. Sopiva määrä on noin 2-2,5 grammaa proteiinia rasvatonta painokiloa kohden. Toisin sanoen 75 kiloisen laihduttavan naisen, jonka rasvaprosentti on 33%, olisi saatava päivittäin 100-125 grammaa proteiinia.
 

Kuinka usein proteiinia pitää saada?

Proteiinia tulisi saada tasaisesti jokaisella päivän aterialla 2-4 tunnin välein. Erityisesti niille, joiden tavoitteena on lihasmassan kasvatus tai dieetillä olevilla lihasmassan säilyttäminen proteiinia saaminen jokaisella aterialla on erittäin tärkeää. Jokaisella aterialla hyvä määrä proteiinia on noin 15-30 grammaa. Tutkimuksissa on pystytty osoittamaan, että tuota suuremmat kerta-annokset proteiinia eivät vaikuta positiivisesti lihasmassan kasvattamiseen/säilyttämiseen vaan paras hyöty saadaan syömällä proteiinia tasaisesti pitkin päivää. Elimistö ei pysty hyödyntämään kerralla saatuja jättisuuria annoksia proteiinia. Siitä on pikemminkin vaan haittaa, koska myös ylimääräinen proteiini voi varastoitua rasvaksi kehoon. 
  

Proteiinit ja laihdutus

Proteiinien tärkeydestä puhuminen ei ole tarkoitettu vain kehonrakentajille tai muille, jotka tavoittelevat suurempia lihaksia. Myös laihduttajalle proteiinit ovat lähes elintärkeitä, jos aiotaan päästä tavoitteeseen. Lihakset kuluttavat kaloreita myös levossa, joten laihduttajilla erittäin tärkeää on dieetin aikana saada säilytettyä olemassa oleva lihasmassa ja tämä onnistuu parhaiten oikeanlaisella harjoittelulla ja proteiinien tasaisella ja riittävällä saamisella. Lihaskuntoharjoituksen jälkeen proteiinia pitäisi olla heti lihasten saatavilla, että lihaskudosta hajottava tila saadaan muutettua lihasta rakentavaksi. Kätevimmin tämä onnistuu juomalla heraproteiinijauheesta sekoitettua juomaa. 
 
Useissa dieeteissä, joissa kalorit lasketaan liian alas tai ei huolehdita riittävästä proteiinin saannista, ongelmana on se, että rasvan lisäksi menetetään myös runsaasti lihasmassaa. Tämän seurauksena perusaineenvaihduntasi on dieetin loputtua hidastunut ja kilot saattavat helposti palata takaisin. Puhutaan niin sanotusta ”jojo-ilmiöstä”.
 
Proteiinista on myös muita hyötyjä laihduttajalle. Proteiinit säilyttävät kylläisyyden tunteen pidempään verrattuna esimerkiksi hiilihydraattiin. Mietitäänpäs. Kuvittele, että syöt vaikka 150 gramman lihapihvin tai vaihtoehtoisesti korvapuustin, niin kumman jälkeen tulee nopeammin nälkä? Kylläisyyden tunne perustuu pitkälti siihen, että proteiinit pilkkoutuvat melko hitaasti vatsassa ja tasaavat aterian jälkeistä verensokerin nousua. Verensokerin nousu ylös saa elimistön erittämään insuliinia. Insuliini on rasvaa varastoiva hormoni, joten laihdutuksen kannalta on tärkeää pitää verensokeri tasaisena pitkin päivää.
 
Proteiinien syöminen nostaa aineenvaihduntaa myös toisella tavalla. Proteiinien sulattaminen ja imeytyminen ruoansulatuksessa kuluttavat paljon enemmän energiaaverrattuna hiilihydraatteihin tai rasvoihin. Joidenkin tutkimuksien mukaan tästä johtuen proteiineista saatavat kalorit voitaisiin periaatteessa laskea 3,2 kaloriksi yhtä proteiinigrammaa kohden. Gramma proteiinia sisälsi siis oikeasti 4kaloria.
 

Parhaat proteiininlähteet

1. Heraproteiini

 
Heraproteiini on laadukkainta proteiinia. Se on imeytyvyydeltään ylivertainen proteiini, joten se sopii erinomaisesti kuntoilijoille ja urheilijoille nopeuttamaan palautumista ja lihasmassan kasvatusta. Sopii erinomaisesti myös välipalajuomaksi.

 

2. Muut proteiinivalmisteet

3. Kananmuna

4. Vähärasvainen liha, kana tai kala

5. Vähärasvaiset maitotuotteet

6. Pähkinät, jyvät ja siemenet

7. Superfoodit

Parhaat ja tärkeimmät proteiinivalmisteet

 

1. Heraproteiini

Heraproteiini on laadukkainta proteiinia. Se on imeytyvyydeltään ylivertainen proteiini, joten se sopii erinomaisesti kuntoilijoille ja urheilijoille nopeuttamaan palautumista ja lihasmassan kasvatusta. Sopii erinomaisesti myös välipalajuomaksi.

 

2. Palautusjuoma

Palautusjuoma on ehkä kuntoilijan tärkein lisäravinne. Palautusjuomat on suunniteltu niin, että ne sisältävät optimaalisessa suhteessa proteiinia ja hiilihydraatteja eivätkä mitään turhaa ja ylimääräistä, mitä et tarvitse. Jotkut palautusjuomat sisältävät myös kreatiinia, glutamiiniasekä vitamiineja ja kivennäisaineita.

 

3. Lihasmassanlisääjät

Massanlisääjät soveltuvat parhaiten heille, jotka haluavat kasvattaa lihasmassaa. Massanlisääjien suurin ero palautusjuomiin on ehkä siinä, että niiden annostusohjeet ovat suuremmat ja ne sisältävät usein hieman enemmän hiilihydraatteja suhteessa proteiineihin kuin palautusjuomat. Kun tavoitteena on lihasmassan lisäys, on massanlisääjä ehdoton lisä ruokavalioon.

 

4. Iltaproteiinit

Iltaproteiinit on suunniteltu otettavaksi nimensä mukaisesti illalla. Ne sisältävät useimmiten maitoproteiinia eli kaseiinia, koska se imeytyy proteiineista kaikkein hitaimmin. Se antaa siis energiaa koko pitkän yön ajan. Iltaproteiineissa on usein myös sekoitus muitakin proteiineja. Tosissaan treenaavalle tärkeä palanen ruokavalioon!

 

5. Proteiinipatukat

Proteiinipatukat ovat oiva lisä ruokavalioon kuntoilijoille ja urheilijoille. Proteiinipatukat sopivat myös hyvin kiireiseen elämänrytmiin. Proteiinipatukoista saa helpon välipalan tai palautusaterien, jos normaalia palautusjuomaa ei ole saatavilla. Proteiinipatukat myös maistuvat erittäin hyvälle. Katso myös muut terveelliset herkut.

 

6. BCAA-aminohapot

 
BCAA-aminohapot ovat tärkeitä aminohappoja. BCAA-aminohapot on tarkoitettu otettavaksi ennen treeniä ehkäisemään lihaskatoa. BCAA-aminohapot estävät tehokkaasti lihasten purkaantumista energiaksi treenin aikana. Lähes kaikki tosissaan treenaavat käyttävät ennen treeniä 

 

7. Kasvikunnan proteiinit 

Kasvikunnan proteiinit eivät ole yhtä laadukasta proteiinia kuin esimerkiksi heraproteiini. 
Kasvikunnan proteiinit ovat kuitenkin hyvä lisä monipuoliseen ruokavalioon. Etenkin 
soijaproteiini on usein edullisempaa kuin muut proteiinivalmisteet.

 

8. Kananmunaproteiini

Kananmunan proteiini on normaaleista ruoista saatavista proteiineista kaikkein laadukkainta. Jos kananmunat tökkivät tai niiden korkeat kolesterolipitoisuudet kammostuttavat, kannattaa kananmunan laadukasta proteiinia nauttia juomana.
  
Nyt olet saanut tietoiskun proteiineista. Tutustu myös